Kő-papír-olló

Fenyők és füzérek papírból

2014-12-02

A karácsonyhoz hozzátartozik a szenteste állított és feldíszített karácsonyfa, e nélkül el sem tudnám képzelni az ünnepet. Egyfajta szükséges külsőség, mert a fényekben szikrázó és díszekkel teleaggatott fa mellett jutok el a hónap eleje óta tartó várakozás tetőpontjára, ilyenkor tudom magam igazán átadni az ünnep varázsának.

Nem véletlen hát, hogy szeretem magam az igazi faállításáig körülvenni másféle fenyőkkel, karácsonyfákkal. Legegyszerűbb és legideálisabb alapanyag hozzá a papír, amiből szuper egyszerű díszek készíthetőek. Így december második napján seregnyi fenyőt és egy karácsonyfa füzért mutatok be. A papíron kívül csupán pár dolog szükséges hozzá, no meg lelkes segítők, akikkel kicsit fejleszthetjük hajtogató képességeinket.

papirfenyo_2

Hozzávalók:

  • zöld papír
  • zöld karton
  • matrica
  • ceruza
  • olló
  • fenyőfa kiszúróforma
  • cellux

Ez az origami fenyő elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de bátorítok mindenkit, nyugodtan álljon neki, mert a 7 éves lányom is megbirkózott a feladattal. A végén kicsit szöszmötölős a sok apró visszahajtástól, de a kész fenyő láttán ez már mellékes kis molyolásnak fog tűnni. Persze 7 évesen kell még hozzá némi segítség, de a lényeg, hogy kedvvel csinálja, fejlődik kézügyessége, és az ő kis fái is a lakás díszei. Lehet belőle asztali dísz, kerülhet a lakásban bármelyik polcra, fellógathatjuk, és még karácsonyfadísznek is megállja a helyét.


A hajtogatás lépéseihez itt egy videó, ami alapján könnyedén el lehet készíteni a fácskákat. Ha A4-es méretű papírral dolgoztok, akkor először négyzet alapúra kell vágni. Nem találtam fel a spanyol viaszt, de mivel nem első alkalommal jutott eszembe, hogy elég egy papírnál méretre húzni a vonalat és a vágásnál a többit (olyan 5 lapot) csak hozzáfogni, gondoltam megosztom veletek, hátha valakinek szintén nem esett le elsőre ez a trükk. (Kicsit gyorsabb így, viszont a hajtogatásnál már nem alkalmazható, ott egyesével kell haladni.)

papirfenyo_3 papirfenyo_4 papirfenyo_5 papirfenyo_6

A zöld kartonból pedig füzér készült, ami a kisebbek számára is könnyedén kivitelezhető. A karácsonyfa kiszúró formát körbe kell rajzolni, kivágni és már díszíthető is a kis fa. Lehet dolgozni másféle (papír vagy műanyag alapú) sablonnal, de néha szeretek egy kicsivel „izgalmasabb” eszközöket bevetni.

papirfenyo_7 papirfenyo_8

A legjobb rész természetesen itt a díszítés volt, a kreativitás már szabad mezsgyét kapott. Ezek az aranyszínű matricák gyönyörűen mutatnak a zöld alapon. Matricákon kívül lehet bármi mással is dekorálni, például gombokkal, gyöngyökkel, szalagokkal, flitterrel, vagy filctollal megrajzolni a díszeket, csillagokat… A végén csak meg kell fordítani és egy damilra felragasztani.

papirfenyo_9 papirfenyo_10 papirfenyo_11 papirfenyo_12

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..