Kő-papír-olló

Gesztenye figurák gyurmával

2014-10-03

Gesztenyét gyűjteni ősszel a világ legtermészetesebb dolga egy gyerek számára – de vagyunk mi felnőttek is ezzel jó néhányan. És persze nem csak úgy egy-egy párat… A gesztenyék iránti csillapíthatatlan vonzalom kielégítésére szerencsére nem kell messzi menni, gesztenyefát elég sokfelé találni, és még utána is akad számtalan lehetőség a vele való játékra. Most a pálcikás-faragós móka helyett gyurma lesz az, ami segít összeilleszteni a különböző elemeket, darabokat. Más lehetőségeket rejt magában ez a gyurmás alkotás, érdemes kipróbálni. És ha a gesztenye mellett van otthon más alapanyag is, azokat is nyugodtan fel lehet használni. Sőt!

Egyik kedvencem az oroszlán után ez a kedves kis katica.

gesztenye_gyurma_figura1(redtedart)

Még e legapróbb kezek is könnyedén elboldogulnak ezekkel a cuki kis csigákkal, sünikkel.

gesztenye_gyurma_figura2(krokotak)

gesztenye_gyurma_figura11(krokotak)

Makk és gesztenye párosából gomba, más őszi termések, bogyók, levelek felhasználásával pedig számtalan kedvelt vagy kitalált állat és figura készíthető.gesztenye_gyurma_figura5

gesztenye_gyurma_figura6

gesztenye_gyurma_figura7

gesztenye_gyurma_figura8(krokotak)

gesztenye_gyurma_figura9(krokotak)

Tortát sütni szinte minden gyerek szeret, amihez a homokozó remek alkalmat teremt. Ezt akár otthon is kivitelezhetjük, csak a homok helyett gyurma lesz az alap, a rávalókról pedig a természetből gyűjtött kincsek gondoskodnak – gesztenye, makk, falevél, virág, bogyó -, de akár a konyhából is kerülhet néhány dekorációként használható elem – bab, lencse, reggeli pehely… És amíg a gyermek alkot, készülhet az „ehető” vacsora a családnak.

gesztenye_gyurma_figura10(krokotak)

Amíg készülnek a remekművek, azalatt akár gesztenyés verseket lehet mondogatni. A versek, mondókák elsősorban játékosságukkal hatnak a gyerekekre, nagyszerűen társíthatók különböző játéktevékenységekhez (jelen esetben a gesztenye figurákhoz gesztenyés mondókák), és nem mellékesen növelik a szókincset, így fontos szerepet játszanak a beszédfejlődésben. Gesztenye fronton két kedvencünk:

Gesztenye Gusztika
Gesztenye Gusztika zöldfaágon lakott,
Nem volt ködmönkéje, nem viselt kalapot.
Addig izgett-mozgott, míg kirepedt a bőre,
leesett a földre.
Hej, de fényes legényke lett belőle.

Mentovics Éva: Gesztenye-mondóka
Rezzen a szélben
a gesztenye ága,
rozsdabarna ingét
morcosan cibálja.
Ha potyog a termés,
vigyázz kicsit jobban,
ha nem ugrasz félre,
kobakodon koppan!

Források a képek alatti linkre kattintva, ahol részletes képes útmutató és rövid leírás található a megvalósításról.

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..