Kő-papír-olló

Gyurmázás karácsonyi sablonnal

2014-12-10

A gyurmázás igen népszerű elfoglaltságnak számít a gyerekek körében. Puha anyagának köszönhetően könnyedén alakítható, gyors a sikerélmény, a különböző színekkel pedig élvezetes a munka.

Mi szülők is rajongunk érte, hiszen bőven akad fejlődésre gyakorolt pozitív hatása is. Fejleszti a kézügyességet, a finommotorikus képességeket, a kreativitást, erősíti az ujjakat és a kéz izmait. Különböző formázási technikákat sajátít el használata közben, mint a gyúrás, sodrás, gömbölyítés, lapítás, emellett felfedezi az anyag formálhatóságát, a formák alakítását és a térben alkotást.

Kihasználva a gyurma ennyi szempontból pozitív hatását időnként nekiállok egy adagot készíteni. Liszt, só, sütőpor, olaj és víz keverékéből éppoly puha gyurmát lehet otthon keverni, mint a bolti play-doh – csak sokkal olcsóbban. Karácsony közeledtével pedig nyomtattam néhány félig megrajzolt karácsonyos sablont, amiket gyurmával egészítettünk ki. Így most nem térben, hanem papírra dolgoztunk a gyurmával.

gyurma1

A Dekormama oldalán található receptet szoktam készíteni. Szuper puha állaga van, könnyű vele dolgozni, ráadásul minden hozzávaló megtalálható itthon, így tényleg bármikor neki lehet állni gyurmát keverni. Talán egyedül a színezéket kell külön beszerezni, de azt is csak egyszer. Mi ételfestékkel dolgozunk, ami gyúrásnál nagyon fog, így érdemes gumikesztyűben végezni. Viszont jól átgyúrva már nem színezi a kezet.

A kinyomtatott képeket megnézve megbeszéltük, hogy milyen színeket keverjünk ki a gyurmából, így maradt egy adag fehér, és lett mellé sárga, piros, kék, no és barna. Ezt őrölt fahéjjal oldottam meg, az lett jól belegyúrva, és mellé milyen finom illatot varázsolt a gyurmának!

A sablont innen töltöttem le, de akár magatok is megrajzolhatjátok. (A gyorsabb és lustább verziót választva most csak a nyomtatás gombra kattintottam.)

gyurma2 gyurma3 gyurma4 gyurma5 gyurma6 gyurma8

Még suli után, este is nagy keletje volt a gyurmás feladatnak, sorra készültek a képekre a szakállak, gömbök, agancsok, sálak, gyertyák, szalagok… Jó kis gyurmás móka, próbáljátok ki Ti is!

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..