Személyes

Heje-huja vigalom otthon

2015-01-20

A lányom egyik legizgatottabban várt napja az óvodában a farsangi mulatság volt. E nap különlegességéért maguk a jelmezek voltak a felelősek, amit dekorációval, játékokkal és koncerttel fokoztak az óvó nénik. Ők aztán profin űzték a gyerekmulattatás mesterségét.

Emellett szokássá vált itthon is összehívni a család apraját-nagyját, és csapni egy jó ki délutánt farsangi mulatság jegyében. Mert ha a gyerek rebesgető pillákkal nézve kérlel, akkor anya mi mást tehetne, mint készül, szervez, süt, főz, dekorál, egyszóval mindent elintéz, ami egy ilyen bulihoz szükséges. Egy kritérium adott, miszerint megjelenni kizárólag beöltözve lehetséges. Apa is örül, mert ismét kellő mennyiségű fánkot tudhat magáénak, amihez noszogatás nélkül állok begyúrni a tésztát, a gyerek pedig kis időre újra valaki más bőrébe bújhat.

A legsarkalatosabb pontja a dolognak a program kitalálása. Érdemes előre átgondolni, milyen játékokkal szórakoztatjuk a nagyérdemű közönséget, hogy garantált legyen a jókedv. Kell valami, amivel lefoglalhatjuk a gyerekeket, és az sem hátrány, ha azt a felnőttek is élvezik. Ennek tudatában úgy válogattam és találtam ki játékokat, hogy legyen köztük ügyességi, gyorsasági és kreatív feladat is. Hat programnál nem érdemes többet tervezni, ennyivel épp eléggé kitelíthetjük a délután egy részét. Íme néhány ötlet.

ÜGYESSÉGI FELADATOK
Táncmaraton
Amíg szól a zene, lehet táncolni, amint abbamarad, abban a pozícióban kell mozdulatlanul megállni és úgy maradni, amíg újra nem kezd szólni a zene. Aki megmozdul, kiesik. Addig indítjuk és állítjuk le a zenét, amíg ki nem tudjuk hirdetni a táncmaraton legügyesebbjét.

Célba dobás
Kisebb-nagyobb labdákat összegyűjtve lehet egy adott célt eltalálni vagy valamilyen dobozba beletalálni. Ha időnk engedi, készíthetünk ilyen jópofa szörnyikét is, garantáltan senki nem akar majd kimaradni a játékból.

szorny_celbadobas(gigglesgalore.net)

GYORSASÁGI FELADATOK
Fánkevő verseny
Hátratett kézzel kell a fánkot minél előbb megenni. Annyit „csalhatunk” a dolgon, hogy készítünk kifejezetten kicsi fánkocskákat a gyerekeknek, míg a felnőtteknek a szokásosnál valamivel nagyobbat. Így mégiscsak egyenlő esélyekkel indulhatnak a kisebb-nagyobb versenyzők. (Fánk híján túró rudival is kivitelezhető, arra is biztos akad kellő számú jelentkező.)

Jelmezcsere
Először alkossunk nemben megegyező, magasságban és alkatban közel hasonló párokat. A feladat pedig, hogy a párok minél gyorsabban átcseréljék egymás jelmezét. A legkisebbek „öltöztetőnőket” is választhatnak maguk mellé (ha szeretnének). Jó emlék marad, ha készül átöltözés előtt és után is fotó.

Hol a párja?
Sok-sok zoknit kell hozzá összegyűjteni, majd jól megkeverni. A zoknik szétszórása után indulhat a párkereső gyűjtögetés.

Széköltöztetés
A legkisebb gyerekszékeket kell felöltöztetni úgy, hogy például zoknit húzunk a lábára, pulóvert a támlára stb. Mindent rá kell adni, ami a szék mellé ki van készítve.

Tyúk-ütés
Két gyereknek bekötjük a szemét és adunk a kezükbe egy-egy fakanalat. Egy fazekat lefordítva leteszünk a szőnyegre. A feladat mihamarabb megtalálni a fazekat és ráütni.

KREATÍV FELADAT
Farsangi álarc
Mindenki maga kedve szerint készít farsangi álarcot az asztalra kitett alapanyagokból és sablonokból. Gyűjtsünk össze olyan alapanyagokat, amik jók lehetnek az álarcokhoz, mint például színes és mintás papírok, álarc alapnak vastag kartonok különböző színben, színes ceruza, zsírkréta, filctoll, gombok, színes tollak, gyöngyök, olló, ragasztó, hurkapálca… Nyomtassunk ki néhány sablont is az álarcokhoz, és indulhat az alkotás.

A mi tavalyi forgatókönyvünk a következőképp állt össze. Első pontjában bemutató szerepelt. Előre lett szólva, hogy a jelmezhez kapcsolódóan vagy csak úgy valamilyen „műsorszámmal” lehet készülni. Így a délután a „Két kétballábas balerina” bemutatójával, Hókuszpók és Törpilla szerelmi afférjával és a két kis bolha (Hipp és Hopp) mutatványával indult. Hangulat kellőképpen meg lett alapozva, jöhettek sorra a feladatok.

Elsőként Táncmaraton Pharrell Williams Happy-jére. Mozgás után egy kis utánpótlásként fánkevő verseny, amit jelmezcsere és célba dobás követett. Álarckészítés zárta a farsangi feladatsort, nem véletlen, a felfokozott hangulat egy kicsit nyugodtabb vizekre lett terelve. Másrészt pedig mindenki kiélhette ilyen irányú affinitását, és annyi ideig alkothatott, ameddig szeretett volna. A végén ne hagyjátok ki a közös álarcos fotót, ez sajna nekem csak utólag jutott eszembe.

Aki belevág egy otthoni farsang megszervezésébe, annak remélem, tudtam ötletekkel szolgálni. Jó készülődést és felhőtlen szórakozást kívánok!

Kép forrása: stylemepretty.com

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..