Oktató

Ismerkedés a falevelekkel!

2014-10-06

A természet szeretetére, a növények, fák, állatok védelmére már egészen kis kortól nevelem a lányom. Vannak elveim, amihez ragaszkodom, ebből talán a legfontosabb, hogy leveleket fáról, bokorról tépkedni indokolatlanul tilos! Nem olyan egyszerű betartani, mint amilyennek hangzik (persze a gyereknek), de úgy gondolom, hogy a környezettudatosság igen is fontos dolog, amit már a gyökereknél kell elültetni. Ilyenkor ősszel adja magát a helyzet, hogy mindenfélét gyűjtögetünk, most szabad a tépkedés is!!! (előbb-utóbb úgyis lehullana az a levél, no meg legalább van alkalom kielégíteni a gyerek eddig elfojtott tépkedési kényszerét), és szinte bármi felszedhető, ami a lábunk előtt hever. Ennek köszönhetően nincs hiány bogyókból, tobozokból, gesztenyékből, makkokból a lakásunkban sem, csakúgy, mint a szebbnél-szebb levelekből. És ha már adott ez a sok levél, idén arra gondoltam, ismerkedjünk kicsit jobban velük. Beszélgetni a formákról, színekről, a levelek különbözőségéről, és az sem lenne hátrány, ha meg is neveznénk minél többet. Viszont botanikai ismereteim eléggé foghíjasak, így készítettem egy képes gyűjteményt a gyakoribb levélfajtákból.

Igyekeztünk megkeresni, hogy vajon melyik levél melyik képhez tartozik. Azt megbeszéltük előtte, hogy a forma és a levél erezete legyen mérvadó a keresésnél, ne pedig a színe és a mérete.

Letölthető ITT.

Magunkkal is vihető egy felfedező sétára (például egyik sarkánál kilyukasztva és összefűzve, mint egy kis levélhatározó), akkor a helyszínen is meg lehet szemlézni, nevezni a leveleket, és emellett maga a fa is elemzésre kerülhet.

Kép forrása

You Might Also Like

1 hozzászólás

  • biokukac 2014-12-10 at 21:55

    Nagyon hasznosnak találtam! Még több ilyet!

  • Leave a Reply

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..