Oktató

Megrajzolt verssorok

2014-12-06

A mai napra olyan feladattal készültem, amibe egy picit belecsempésztem a matematikát. A lányom most kezdte az első osztályt, és szerettem volna, ha más típusú feladattal is találkozik a megszokott tankönyvi példákon kívül. Titkon reméltem, hogy nem tűnik fel rejtett szándékom. No de átlátott a szitán, mert a végén közölte velem, hogy „Anya, ez most matekos volt”. Pedig tudhatnám, milyen okosak a gyerekek!

Visszatérve a versre, a témát maga az ünnep egyik főszereplője, a (még) fenyőfácska adta. A fenyők is szerethetnek szép díszbe öltözni, mint ahogy mi is szeretünk szép ruhákat felhúzni. A kis fenyő pedig elképzelte, hogy milyen szép is lenne, ha karácsonyfa lehetne. A díszeket megrajzolva teljesíthetjük álmát, hogy ne csak képzeletben, hanem a „valóságban” is tündökölhessen.

vers1

Ehhez csupán egy A4-es papírra és színes filctollakra/ceruzákra lesz szükség. A papírra rajzoljunk egy fenyőt, vagy le is tölthetitek innen, amivel mi dolgoztunk. Ha elő lettek készítve a filcek, akkor kezdődhet a mai nap küldetése: a fenyő álmának teljesítése. Olvassuk fel a verset, először érdemes egyben, majd utána részenként, hagyva időt a csillagok, füzér és a gömbök megrajzolásához. Végül beszélgethetünk a rajzról, hogy valóban szebb lett-e a fa feldíszítve, és ha még tovább „számoltatnánk” a gyereket, akkor meg is lehet kérdezni, mennyi dísz van így összesen a fán.

Kis fenyőből karácsonyfa

Egy kis fenyő arról álmodott,
Milyen lehet, ha karácsonyfaként ragyog.

Lesznek rajta díszek, csillagok,
És angyal is, fején glóriával ragyogó.

Melyiknek hol legyen a helye?
Gondolkodott, és képzeletben arra jutott.

Egy sárga csillag kell csúcsdísznek,
Hisz a kis Jézushoz mégiscsak ő vezetett.

Elkélne még három kisebb,
Csak úgy felakasztva a fán valamerre.

Amit mindig is áhítozva nézett,
Az egy égősor sok sokféle színben.

Ágak között körös-körül
Sárga, kék, lila és piros égő fénylik.

Piros gömb is kell neki,
Az ágakra feltűzve hat pont megteszi.

Ajándékok sokasága a fa alatt ne legyen,
Csupán egy csomag, melynek a gyermeki szív örül!

És vajon merre lehet az angyalka,
Ragyogó glóriával és tündöklő szárnyakkal?

Még nem találtam, de tedd fel őt is a fára,
Legyen jobb kedve a kis álmodozó fenyőfának.

A verset én írtam, és ha úgy vélitek, nem mindenhol passzolnak a rímek, akkor igazat kell adjak. A szándékom nem az volt, hogy utasításokat adjak, mint „Rajzolj a fa tetejére egy csillagot” stb., hanem a verset hallgatva kell figyelni a fenyő kívánságára, és azt lerajzolni, amit és amennyit elképzelt.

vers2 vers3 vers4 vers5 vers6 vers7

You Might Also Like

1 hozzászólás

  • biokukac 2014-12-10 at 22:05

    Van benne kraft!

  • Leave a Reply

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..