Személyes

Lelkes csizmapucolás, hisz jön a Mikulás

2014-12-05

Nincs másik olyan nap az évben, amikor ennyi gyerek kitörő lelkesedéssel állna neki csizmát suvickolni. Mikor máskor is tennék, mint ma este, hisz ha már egyszer van egy olyan kedves „öreg bácsi” a Földön, aki ezért ajándékokat csempész bele, igazán nem nagy áldozat az a kis tisztogatás. Mi szülők persze komoly arcot vágunk az egészhez, ellenőrizzük, tényleg csillogóan tiszta-e a csizma, és úgy teszünk, mintha nem is mi lennénk azok a bizonyos segédek, akik elintézik a dolgot a Nagyszakállú helyett. De miért is ez a cinkos összefogás a „Mikulással”? Egyszerű a válasz. A csodákban és a Mikulásban való hitért, amire a gyerekeknek nagyon is szükségük van.

Itthon hamarosan lázas készülődés veszi kezdetét, amit én is szeretek, mert megvan a maga izgatottsággal teli varázsa. Elsődleges feladat természetesen a csizmapucolás, de nem szoktuk ennyivel letudni az előkészületeket. Közösen sütit sütünk (idén egy gesztenyés kekszre esett a választás), hagyunk egy pohárban tejet, és teszünk ezek mellé a párkányra néhány hangulati elemet. Nem kis feladatot hajt végre a Mikulás egy éjszaka alatt, és biztosan jól esik neki ez a kis figyelmesség, amivel a megajándékozott gyerek is szívvel-lélekkel készül. És amikor sikerül elaludni a nagy izgalomtól, akkor jó segéd módjára észrevétlenül megeszem a kekszet (nem kis áldozat:)), megtöltöm a csizmát és a tejből is csak keveset hagyok, hogy reggel meglegyen az a bizonyos öröm, ami évek óta nem kis lázban tartja ilyenkor, Mikuláskor.

Nem tudom, meddig őrizhető meg a Nagyszakállú körüli misztikum, de amíg tart, kiélvezem, és hallgatom a „Hogy kerültek az ajándékok a csizmámba?” „Tényleg itt járt a Mikulás?” „És honnan tudja, hogy jó vagy rossz gyerek voltam?” kérdésözönt. Gondolom, minden családban megvannak az ehhez hasonlatos kérdések, mint ahogy a rá adott válaszok is, így őrizve meg a meglepetés örömét és azt a boldogságot, amit a megtöltött csizma fölött látnunk a kis arcokon: „fontos” vagyok, „jó” vagyok, „biztonságban” vagyok, mert szeretnek!!! Így aztán nem kérdés, hogy miért is ennyire jó dolog minden évben egy kis időre Mikulás segédjének lenni.

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..