Oktató

Márton napi „liba” történetek

2014-11-05

Mi köze Mártonnak a libákhoz? És miért kellett libát enni pont Márton napon? Erről a gyerekeknek is mesélhetünk, így november 11-e nem csak egy nap lesz a sok közül, hanem egy olyan nap, amihez tudnak történeteket kapcsolni, amit évről-évre fel lehet eleveníteni, és amiért érdemes lesz nekiállni lámpást készíteni.

Márton napjához rögtön két történet is fűződik. Mindkettő kapcsolódik Mártonhoz és a libához is, csak az egyik egy jóságos és igen szerény emberről szól, míg a másik a régi hagyományokhoz nyúl vissza.

Ki is volt az a bizonyos Márton? Egy IV. században élt, a mai Szombathely környékén született jóságos püspök. A legenda szerint a római császár katonájaként szolgált, amikor Amiens városában (Franciaország) egy hideg téli estén meglátott egy didergő koldust, kardjával kettévágta meleg köpenyét, és annak felét a koldusnak nyújtotta. Aznap éjjel álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában és elmondta, rajta segített. Ennek hatására hátrahagyta a hadsereget és Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, így nem véletlen, hogy püspökké akarták szentelni. Ő méltatlannak érezte magát erre a hivatásra, és a monda szerint az érte jövő küldöttek elől a ludak óljában bújt el. A libák azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték.

És miért pont november 11-én emlékezünk rá? A nép nem felejtette el Mártont, hisz ő volt a középkor egyik legnépszerűbb szentje, minden évben halálának évfordulóján (november 11-én) emléknapot tartottak a tiszteletére – fáklyás felvonulásokat szerveztek és Márton-tüzeket gyújtottak. A lampionos felvonulásokat a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson. Manapság a német nyelvterületeken elterjedt szokás, elsősorban gyerekek vesznek részt benne, és sötétedéskor a maguk készítette lampionokkal járják az utcákat, miközben régi Márton napi dalokat énekelnek. A vonulókat a lován ülő Szent Márton vezeti a megemlékezés helyszínére, ahol iskolás gyerekek dalokból, versekből, és egy kisjelenetből álló műsorral kedveskednek. Leggyakrabban a köpönyegét megosztó Márton történetét mutatja be, vagy az emberbaráti szeretet megnyilvánulására mutatnak példákat. A műsor befejezéseként meggyújtják a Márton-tüzet, és megajándékozzák a gyerekeket valamiféle finomsággal.

Marton-nap_2

Nem csekély népszokás is kötődik e naphoz. Nem fogok időjóslásba, meg libacsontból való jóslásba bonyolódni, vannak azok is szép számmal, most inkább arról, miért lett központi szerepe a libának november 11-én. A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, zárták le az éves gazdasági munkákat és vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A pásztorok, mezőgazdasági munkások ilyenkor kapták meg éves bérüket, hozzá ráadásként egy libát. Ennek oka nagyon egyszerű volt, miszerint a téli ólba terelés előtt a nyári szabadon tartásban felduzzadt állományt csökkenteni kellett.

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. A hiedelem szerint Szent Márton napján ludat illik enni, mert „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A libalakomából az egyházi méltóságoknak, papoknak is illett juttatni, innét ered a liba legzamatosabb részének, a farának elnevezése: a püspökfalat. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. Így aztán a bor és a liba gyorsan összekapcsolódott, végtére is minden adott volt egy remek lakomához.

Márton napról a mai napig szerte Európában megemlékeznek. A gyerekek leginkább lampionos felvonulásokkal, míg a felnőttek Márton-napi liba lakomával és újborral ünnepelnek. Szerintem Márton napja remek alkalom arra, hogy felelevenítsük a régi hagyományokat valamilyen libás vacsorával, lampion készítés közben pedig beszélgetni lehet Márton legendája kapcsán a jóságról, szeretetről, segítőkészségről és az adni tudás fontosságáról.

Képek forrása: 1, 2

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..