Kő-papír-olló

Mikulás és a „nagy szakáll”

2014-12-04

A gyerekek nagy izgalommal várják a Nagyszakállú érkezését, amihez már nem kell olyan sokat aludni. A csizmák megtöltésével foglalatoskodó Mikulás nem véletlen a gyerekek kedvence, akik szívesen énekelnek neki, verseket is szavalnak, csakhogy a kedvében járjanak, míg a felnőttek ilyenkor aduászként használhatják „A Mikulás biztos látja, hogyan viselkedsz” és ehhez hasonlatos nevelő célzatú mondatokat.

A várakozás türelmetlen perceit elüthetjük egy Mikulás kép készítésével, ami igen jó mókának fog ígérkezni, ígérem. Még csak beszerezni se kell hozzá különösebb dolgokat, hisz ahol gyerek van (nem a legkisebbekre gondolok), ott vízfesték, ecset és papír is van.

m_1

Hozzávalók:

  • fehér rajzpapír
  • piros és „bőrszínű” színes papír
  • A4-es papír
  • vízfesték
  • ragasztó
  • olló
  • piros és fekete filctoll
  • ecset
  • toll

Következőképpen készül. Mivel már van egy nagyon jó portrénk Rudolfról kék háttérrel, ami mellé fog a szobaajtóra kikerülni Mikulás képe is, így kékre festettük a hátteret. Ez a lépés akár ki is hagyható, de tény, hogy jól mutat a kék háttéren a piros és a fehér, no meg Mikulás amúgy is éjszaka jár a gyerekekhez.

m2

Mikulás elemeinek a megrajzolása és kivágása következik. Kicsit bonyolultnak fog hangzani, viszont a gyakorlatban egyszerű lesz. Elsőként a Mikulás kabátjával kezdjük. A piros papírból vágjunk egy félkört úgy, hogy az A4-es lapot állítva tegyük magunk elé. Tegyük az ujjainkat alul a lap sarkához, és 3-3 gyermekujjnyi helyet hagyjunk a lap széleitől, a lap alján ott jelöljük meg a kör átmérőjének két pontját. Így rajzoljuk meg a félkört, majd vágjuk ki. Következik a feje, amihez viszonyításként tegyük oda a kabátot, annál kisebb (majdnem fele akkora széles) félkör szükséges.

m3

Ha ezzel is megvagyunk és kivágtuk, jöhet a sapka. Itt a fejhez viszonyítunk, tegyük a piros papírra, hogy ne legyen sokkal nagyobb a sapka, mint a Mikulás feje. A sapka megrajzolásával már lehet variálni, lóghat oldalra, vagy állhat felfelé is.

m4

Vágjuk ki. A sapka fehér része (pontosan nem tudom a nevét) és a bojtja rajzolása és kivágása után el is készültünk a Mikulás különböző elemeivel.

m5

Rakjuk össze, majd ragasszuk fel a Mikulást a kékkel festett papírra.

m6 m7 m8

Innen jön az igazi móka. Pödrés, ragasztás, pödrés, ragasztás, pödrés, ragasztás… amíg egy valamirevaló szakállat nem készítünk a Mikulásnak. A csíkokra vágott fehér papírt tekerjük egy ceruzára, kb az egyharmadát meghagyva a ragasztáshoz.

m9 m10 m11

Fekete filctollal rajzoljuk meg a Mikulás szemét.

m12

A megmaradt fehér papírból rajzoljunk bajuszt és ragasszuk fel. Aki szeretne mindkét oldalán egyforma bajszot, az rajzolja meg az egyik felét, hajtsa ott félbe a papírt, és így vágja ki. A piros orr megrajzolásával pedig el is készültünk a Mikulással, akivel már lehet is menni játszani.

m13m14

Nagyon jól zizzen a szakáll, amivel a lányok jót szórakoztak. Mikulás segédekként beszélgettek egymással lóbálva maguk előtt a képet és élvezve a szakáll adta hangokat.

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..