Kő-papír-olló

Pingvin projekt

2015-01-28

Egy kis szünet után ismét előkerült a festékes készlet, és ecsetet ragadva alkotásra ösztönöztük a bennünk szunnyadó kreativitásunk. Kiszemelt áldozatunk egy pingvin lett, amit Patty Palmer oldalán találtam. (Szeretek nézelődni nála, sok-sok ötletet lehet meríteni otthoni alkotásokhoz is.)

Tél van, meg hideg, így pont megfelelőnek bizonyult a pingvin készülő művünk alanyának. Fel is öltöztettük, hogy még véletlenül se fázzon. A többféle technikát igénylő munka (festés, vágás, ragasztás) kellően motiváló és élvezetes. Érdemes hát nekiállni és elkészíteni, mert a végeredményt imádni fogják a gyerekek (is).

pingvin_projekt1

Hozzávalók:

  • fehér A4-es vastagabb papír
  • fekete, narancs és fehér karton
  • festék vagy tempera
  • fekete filctoll
  • kék zsírkréta
  • gombok
  • fonal
  • olló
  • ragasztó (stift és folyékony)

A háttér megfestésével kezdjük.

pingvin_projekt2

Amíg szárad a festék, addig ki tudjuk vágni a pingvin elemeit. Elsőként a testét rajzoljuk meg fekete kartonra. U alakot formázzunk, ezt a lányom csészevonalnak hívja, de a lényegen nem változtat. Ezután jöhet a két szárnya. Ha a test U betű volt, akkor a szárnya pedig D. A pingvin hasa fehér, így egy kisebb U betűt vágjunk ki fehér papírból, és még két szemet. Narancs kartonból kivágva szükségünk lesz egy csőrre és két lábra. Pingvin elemeivel megvolnánk, hátterünk kész, még egy darabka jégtömb szükséges, amin állni fog a pingvin. Ezt kék zsírkrétával rajzoljuk meg, majd vágjuk ki.

pingvin_projekt3

Az idő közben megszáradt háttérre sorban ragasszuk fel az elemeket. Végül, aki szeretné, fel is öltöztetheti a pingvinjét – sapka, sál, kesztyű, kabát… Használni lehet hozzá több mindent, én most gombot és fonalat tettem az asztalra. De kerülhet akár mintás papír, dekortapasz, textilanyag, vagy amit épp találunk otthon. És hogy ebből ki mit választ, nyugodtan bízzuk a gyerekekre. (Szeretek különböző lehetőségeket felkínálni, ez nagyban segíti az ábrázoló tevékenység fejlődését.)

pingvin_projekt4 pingvin_projekt5

Nem sorakoztatok fel több érvet, inkább tessék nekiállni elkészíteni! Mi nagyon élveztük!

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..