Kő-papír-olló

Portré Mikulás egyik szánhúzójáról, Rudolfról

2014-12-03

A legenda szerint Mikulás ajándékokkal teli szánját 9 rénszarvas húzza, ami nem mindig volt így. Rudolf csatlakozott utolsóként a fogathoz, aminek most röviden megosztom történetét, ha esetleg még nem ismernétek.

Robert May egy szegény chicagoi szövegkönyvíró volt, aki gyermeke felvidítására kitalált egy történetet. A történet Rudolfról szólt, az egyetlen rénszarvasról az egész világon, akinek világító piros orra volt. Mindenki gúnyolódott, viccelődött vele, és ki is közösítették piros orra miatt. Ettől nagyon szomorú és magányos volt, és számtalan dolgot megpróbált, hogy olyan legyen, mint a többiek. Az egyik ünnepen sűrű köd lepte be az Északi-sarkot és semmit sem lehetett látni. A Mikulás azon törte a fejét, hogyan fogja azt a rengeteg ajándékot eljuttatni a rá várakozó gyerekekhez, mikor pillantása egy világító piros orrocskára esett. A piros orr Rudolfé volt, és a Mikulás tudta, hogy ő lesz a megoldás gondjára. Megkérte hát Rudolfot, hogy vezesse a rénszarvas fogatot, ő pedig világító orrával utat mutatva eljuttatta a szánt minden kéményhez a sűrű köd és hóesés ellenére. Így lett Rudolf a legnépszerűbb és legbátrabb rénszarvas, míg világító piros orra, mely eddig szégyene volt, most legnagyobb büszkesége.

Ennek a kedves történetnek a szereplőjét meg is festettük. Természetesen nem maradhatott le a hóesés, éppúgy, mint a védjegyévé vált piros orrocska sem. Rudolf meséjét biztos szívesen fogják hallgatni a gyerekek, közben/utána pedig elő lehet készülődni a festéshez.

rudolf_1

Hozzávalók:

 • fehér rajzlap
 • vízfesték
 • fehér tempera
 • fekete zsírkréta
 • ceruza
 • ecsetek
 • úszószemüveg (vagy napszemüveg)

Rudolf megrajzolásával kezdjük a képet. Itt vannak hozzá az instrukciók. Én is rajzoltam velük, úgy még érthetőbb volt a gyerekeknek:

 1. A mutató és középső ujjat egymás mellett helyezzétek a lap alján középre (felnőtteknél elegendő egy ujj is), e mentén húzzátok meg a rénszarvas nyakát. (Így tuti biztos párhuzamos egyeneseket kapunk.)
 2. Tegyétek a tenyereteket a lapra, a nyakához közvetlen fölé, és tenyereteket nagyjából (nem szabályosan, csak a méret és forma tekintetében szükséges) rajzoljátok körbe, ez lesz a feje.
 3. A nagy orra és szemei következnek.
 4. Oldalt a két fülecske a soron következő, míg fölfele a két agancshoz húzzatok egy-egy egyenest, erre néhány oldalsó „ágat”.
 5. A megrajzolt vonalakat húzzátok át fekete zsírkrétával.

rudolf_2

Szabadon választható opciók:

 1. Sál – a nyakánál kicsit szélesebb lekerekített négyzet, ehhez valamelyik oldalra lehet megrajzolni a sál oldalra lógó részét, ami lehet csíkos, pöttyös…
 2. Égősor vagy gömbdíszek – az agancsára kerülhet körbetekeredett égősor vagy néhány színes karácsonyi gömbdísz (a lányok ezt választották).

rudolf_3

Ha minden meg van rajzolva, át van húzva zsírkrétával, akkor kezdődhet a festés. Először a rénszarvas, utána a kék háttér.

rudolf_4 rudolf_5 rudolf_6

Végül jön a legmókásabb rész, a hópelyhek „pöttyözése”. Ehhez szükséges az úszószemüveg, nehogy véletlenül szembe csapódjon a festék. Fehér temperát vizezzünk fel, jól mártsuk bele az ecsetet, majd a lap fölött valamivel ütögessük meg az ecsetet, amiről így szanaszét fog fröcskölni a festék, olyan hatást keltve, mintha esne a hó.

rudolf_7 rudolf_8 rudolf_10 rudolf_11 rudolf_12

És ha már Rudolfot festettünk, előkerültek a róla szóló kedves dalok is. Nálunk az örök sláger a Szürke Patás és Egy bizonyos Rudolf, amiket már kívülről fújunk, és minden évben rongyosra hallgatunk ezekben a napokban.

Mi nagyon szeretjük ezt a Rudolfot, ha tetszik, készítsétek el Ti is!

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..